Elsbeth Kooistra

back home back home
schetsjes op Post-it's

Elsbeth Elsbeth (1967) volgt haar opleiding aan de Kunstacademie Minerva te Groningen (1988-1993). De keuze om juist daar te willen studeren werd mede ingegeven door de daar toen geldende hoge kwaliteit van de schilderafdeling.

Op de kunstacademie volgt ze de vrije richting tekenen, schilderen en grafiek en ontdekt daadwerkelijk het schilderen. In het derde studiejaar krijgt ze van een medestudent een boek aangereikt over Lucian Freud. Die kennismaking is een sensatie voor de schilder maar zeker ook voor de tekenaar in haar.

In haar huidige werken voert ze een wakkere penseelstreek en pleegt ze heldere observaties. Ze is geen exacte schilder maar legt vlakken en lijnen naast elkaar in een georganiseerde schikking. Zo typeerde docent Diederik Kraaijpoel haar examenwerk als volgt: "ik ontdek in je figuren een mooie, wringende, woelende vormgeving met grote intensiteit". Zelf vertelt ze dat ze eerst moet kennismaken met haar onderwerp, "ik moet er omheen hebben gefietst" waarna ze de kennismaking uit kan werken.

In de jaren na de academie exposeert Elsbeth diverse keren en gaat ze naast het schilderen ook lesgeven. Bovendien werkt ze veel in opdracht voor particulieren en bedrijven.